Craigieburn Library by Francis-Jones Morehen Thorp

Details
Designer
FJMT
Location
Australasia
Date
2013—Now

‘The building is conceived as a series of interlocking pavilions of varying height and scale that step down from the entrance and a two-storey central library reading space to the low scale of the children’s library. Each pavilion extends into the landscape through louvered roofs that create a series of northern verandahs. The design provides a warm, friendly and sustainable facility that invites residents to utilise the cafe, gallery, meeting spaces and library as well as the external shaded courtyards.

The project set a high sustainable agenda for the community and has utilised locally sourced earth as the primary building material. Rammed earth walls seek a direct transformation of the ground of the site into built form, in a sense wrapping the earth of the site around the lightweight verandah like pavilions that open out to this extended horizontal landscape.’ – fjmt.com.au

Awards

2014 Int Public Library of the Year
International Federation of Library Associations and Institutions Congress

Back